Bonita klienta pro získání půjčky, úvěru u bank.

Poskytování spotřebytelských úvěrů a půjček je jednou ze základních činností bank. Poskytováním úvěrů banka získává zisk díky navýšením půjčené částky o úrokou sazbu. Ta se liší dle různých parametrů.

Bonita = dosažení úvěru u bank

Poskytování spotřebytelských úvěrů a půjček je jednou ze základních činností bank. Poskytováním úvěrů banka získává zisk díky navýšením půjčené částky o úrokou sazbu. Ta se liší dle různých parametrů. Jedním ze základních faktorů je riziko poskytnutých peněz klientovi. Vždy je zde riziko, že klient nebude řádně splácet, či dokonce neuhradí poskytnuté finance včas, či vůbec. Proto si banka každého klienta řádně prověřuje jeho BONITU, aby dané riziko bylo co nejmenší.
Vyšší bonita znamená menší úrokovou sazbu.

Co je to bonita?

Ta se zjišťuje podle tzv. scoringu. Bankovní instituce si jednoduše u každého žadatele zjisťují předpokládanou schopnost daný úvěr splácet. Tu vypočítávají z čistých příjmu klienta, jeho historií splácení jiných půjček a ostatních plateb, které jsou spojeny třeba s domácností adt. Čím má žadatel větší příjem a lepší histotii včastného splácení, tím lepší bonita. Dále také banka posuzuje například i věk žadatele, rodinný stav, počet dětí, vzdělání, pohlaví.

Hlavními ukazateli pro banku, jak si žadatel vede jsou 3 registry:

- Bankovní registr klientských informací (CBCB)
- Nebankovní registr klientských informací (CNCB)
- SOLUS – zájmové sdružení právnických osob

Pokud klient má nízkou bonitu, banka se vystavuje vyššímu riziku. V tomto případě je poskytován úvěr s vyšší úrokovou sazbou, nebo je úplně zamítnut. Naštěstí tu existuje i možnost poskytnutí úvěru u nebankovních společností nebo soukromých investorů, kde je dosažení půjčky snažší.

Stránku zatím nikdo nekomentoval.

Do diskuse mohou přispívat pouze registrovaní a přihlášení uživatelé.

leftBg /files/_cache/160x600-0-0-0/bimg/bimg_16/fa455979b436028bb90337d550735a28.jpeg 155 20 left 160 600 1 #wrapper http://www.tattoomania.cz/